Wat is Stand Up Paddle Boarden en hoe is deze sport ontstaan?

Stand Up Paddle Boarden (oftewel SUPpen) is jezelf staand voortbewegen over het wateroppervlak op een grote surfplank met een lange paddle. Het SUPpen komt van oorsprong uit Hawaï en deze sport kun je zowel op vlak water als op zee in de golven uitoefenen. Het begon allemaal rond 1960 toen een aantal beachboys op Hawaï een goede manier bedacht om makkelijker foto’s te kunnen maken van toeristen in het water. Ze gingen op hun surfboards staan en gebruikten de lange paddle om zichzelf op het water voort te bewegen. Ook voor surf-instructeurs bleek deze nieuwe manier van surfen destijds al een handige techniek om hun cursisten in de surfles beter in de gaten te kunnen houden in de golven en makkelijker instructies te kunnen geven.

Een boost voor de SUP sport...

Grote surf legendes als Dave Kalama en Laird Hamilton gaven de SUP sport een nieuwe boost door het SUPpen als training te gaan gebruiken als de golven niet hoog genoeg waren om te golfsurfen. Zij pakten dan gewoon een SUP board om te trainen. Vanaf dat moment (rond het jaar 2000) won het Stand Up Paddleboarden enorm aan populariteit juist omdat het zo’n toegankelijke, leuke en goede manier is om te sporten.

SUP overal ter wereld, in Nederland en in Leiden

Overal ter wereld waar water is, kun je tegenwoordig SUPpers tegenkomen en zelf de SUP sport beoefenen. Nederland is met al haar grachten, sloten, kanalen, rivieren, meren en waterrijke natuurgebieden een super mooi land om op een SUP te ontdekken. Het is ook niet voor niets op dit moment de snelst groeiende watersport in ons land. Bovendien zijn het niet alleen surfers die gaan SUPpen, maar ook allerlei beroemdheden en atleten hebben de SUP sport ontdekt als complete workout. Bovendien is SUPpen super laagdrempelig als sport. Iedereen kan SUPpen, jong of oud, man of vrouw, sportief aangelegd of niet.

Dat het SUPpen in Nederland ook steeds populairder wordt, is te merken aan de grote SUP wedstrijden en evenementen die inmiddels regelmatig in ons land worden georganiseerd. Zo word in jaarlijks in september de SUP Elfstedentocht georganiseerd, waarbij zowel nationale als internationale deelnemers in teams of individueel in 5 dagen 220 kilometer aflegden door Friesland op hun SUP. Andere SUP evenementen die al een aantal jaren lang grote successen boeken zijn bijvoorbeeld de Batte of The Coast in Zandvoort, de Real Trip in Makkum en het NK SUP in Noordwijk!

Inmiddels SUPpen wij al meer dan 10 jaar in Leiden over de grachten. Het is fantastisch om tegelijkertijd aan je conditie te werken, een gezellige tour over het water te maken en de stad op een nieuwe manier te ontdekken vanaf het water. Deze mooie oude historische stad is tevens een heel goed vertrekpunt voor mooie dagtochten in de omgeving. Het natuurgebied De Kaag of Kagerplassen ligt vlak om de hoek en vanuit Leiden kun je ook gemakkelijk naar bijvoorbeeld Katwijk SUPpen. Maar ook een rondje Singelpark langs de Leidse stedelijke natuur is een aanrader!

Vlak water of golfrijden op zee?

Je kunt zowel op vlak water als op zee in de golven SUPpen. Op vlak water kun je hele mooie toertochten maken of racen. Op grote open wateren kun je proberen met de wind mee te varen en gebruik te maken van de golven door er op mee te “rijden”. Je gebruikt dan net als op zee de golven om je voort te bewegen op het water en “rijdt” als het ware op de golf mee. Op zee kun je leuke downwinders langs de kust maken of simpelweg golfrijden. Met al deze verschillende disciplines is er voor elk wat wils!

Eigen materiaal aanschaffen?

Met zoveel verschillende SUP disciplines is het dan ook begrijpelijk dat je voor elke discipline van het SUPpen verschillende materialen nodig hebt. Er zijn diverse types SUP boards, paddles en accessoires te koop voor gebruik in alle verschillende omstandigheden. Wil je dus eigen materialen aanschaffen, laat je dan voor een aankoop goed informeren over de mogelijkheden en het aanbod. Test zoveel mogelijk verschillende materialen en merken uit en zorg dat je uiteindelijke keuze goed past bij jouw specifieke wensen! Weet wat je wil! Wij helpen je hier graag verder mee en ook kun je bij ons de verschillende materialen testen.

Placeholder image